Pa Mara si pa Iza…

Posted on 30 August 2014

0


„Pa Mara si pa Iza…” Asa zice un cunoscut cantec din folclorul maramuresan, care imi suna in minte, pe langa alte melodii, intotdeauna cand calatoresc prin Maramures. Imi place mult sa las drumurile mari si sa merg prin sate peste dealuri. Asa am trecut prin sate de pe cele doua vai, ale Izei si ale Marei; Iza, Botiza, Ieud, Poienile Izei, Sieu, Barsana, Rozavlea, pe valea Izei, si Harnicesti, Desesti si Mara, de pe valea Marei, care dupa ce primeste si apele Cosaului, se varsa in Iza, in satul Vadu Izei. Cu aceste toponime e obisnuit orice iubitor al folclorului maramuresan, indiferent de nota de la geografie, nu-i asa?
Asa ca am ajuns si in acest an prin cateva sate in care am admirat portul satenilor, bisericile de lemn, portile sculptate si tot ce a ramas pur, natural si plin de duhul ce razbate aici inca de la daci si de la Balc si Drag incoace.
Daca ajungi pe aici si vrei sa gusti si sa mirosi frumosul acestor locuri, cred ca trebuie sa ajungi prin aceste sate si sa nu te multumesti ca ai vizitat cumva Muzeul Satului din capitala sau ceva de acest gen prin alte locuri unde mergi si vezi niste exponate. Aici inca se traieste, inca se tese, se sculpteaza, se canta folclor, se colinda cu traista pe umar, se merge-n haba, se toarce, se spala hainele-n valtoare…, aici inca sunt oameni mandri de tot ce tine de identitate (port, grai, credinta). Maramuresul e cantec, e joc, e doina, e poezie, e balada.

Nu este o stare de suta la suta, se poate vedea din termopanele caselor din lemn sau din pantofii rosii de lac, cu toc de 12, purtati de fetele plecate la studii prin marile orase, cand vin acasa si imbraca portul traditional. Dar a mai ramas inca ceva, ceva mai mult, ceva de care ar trebui avut grija sa nu piara, sa nu fie sufocat de tot ceea ce este lipsit de esenta in societatea nostra modernizata, europenizata, occidentalizata. Altfel, daca piere acest ceva ce a mai ramas, oamenii acestia nu vor mai sti cine sunt, si la fel se va intampla cu tot neamul nostru romanesc daca isi pierde obiceiurile, daca doar asculta folclor dar nu-l mai canta, daca asculta doar „Christmas songs” prin super marketuri si nu mai colinda de Craciun, iar de Pasti petrece in intunericul cluburilor la miezul noptii, si nu in biserica. Dar poate asta se doreste…, dar daca vrei respect din partea altora trebuie sa stii cine esti, sa fii cine esti,, sa-ti respecti originea, istoria, neamul, propria cultura, traditia, crezul, esenta…

De ce sa-ti fie rusine?

Reclame
Posted in: Uncategorized