Zi de naştere sau zi onomastică?

Posted on 21 mai 2014

3


De multe ori îi aud pe unii apropiaţi, când împlinesc o anume vârstă, că mă invită la „onomastica” lor. De asemenea, mulţi fac mare diferenţă între ziua lor de naştere şi sărbătoarea sfântului al cărui nume îl poartă, această zi fiind „ziua de nume” (iar prima, ziua de naştere, fiind „onomastica”).

Şi care-i problema?

Problema e că ziua de naştere e una iar ziua onomastică e alta. Ziua de naştere este cea în care am venit pe pământ, în ultima vreme la ginecologie (în limba greacă γυναίκα – gyneka însemnând femeie) şi am stat la maternitate (în limba greacă μητρότητας -mitrotitas, μητερα -mitera însemnând mamă).

În schimb cuvântul „onomastică” vine de la grecescul ονομα (onoma) care înseamnă nume, iar ονομαστική γιορτή (onomastiki ghiorti) înseamnă ziua numelui. Aşadar onomastica nu are nimic de a face cu ziua de naştere, ci cu ziua sfântului protector, este ziua de nume.

Deci, dacă te cheamă Constantin sau Elena, azi îţi sărbătoreşti ziua onomastică, ziua numelui, sfântul ocrotitor. În acest caz trebuie să adresă urări ca „Îţi doresc multă sănătate iar Sfântul… sau Sfânta… să te păzească…” sau „Îţi doresc să fii demn şi puternic precum Sfântul Gheorghe” (de exemplu), şi „La mulţi ani”, dar este oarecum o urare potrivită mai mult pentru ziua de naştere.

Dacă în urmă cu nu ştiu câţi ani te-ai născut în dat de 21 mai, atunci azi este ziua ta de naştere, şi primeşti urarea de „La mulţi ani”.

PS: surorii mele Elena, îi doresc ca Sfânta Elena să o păzească şi să-i dea putere şi răbdare multă (pentru că azi îşi sărbătoreşte ziua onomastică). 🙂

Reclame