Stejarul de 900 de ani

Posted on 13 noiembrie 2013

0


Stejarul de 900 de ani

Am citit acum câteva zile pe adevărul.ro despre stejarul cu vârsta de 900 de ani, din Cajvana, judeţul Suceava. După legendele păstrate în zonă şi după datarea cu radio-carbon, se presupune că acest stejar are o vârstă de 810 ani, cu o eroare de plus/minus 75 de ani.

Pentru detalii vă trimit pe site-ul ziarului Adevărul.

În schimb, vreau să insist pe câteva amănunte din textul articolului, care sunt mari semne de întrebare. 

Academia Română a declarat acest arbore „monument al naturii” în anul 1942. Arborele a intrat într-o perioadă (firească probabil) de declin, de un secol. Cu toate acestea, arborele nu este protejat în niciun fel. Pe lângă el trece un drum judeţean, fără restricţii de tonaj şi viteză. Chiar pentru SIGURANŢA DRUMULUI a fost tăiată o ramură! Pentru un asemenea arbore monument (din 1942) ruta judeţeană putea fi trecută pe alt traseu, chiar dacă trebuia construit un drum nou.

În finalul articolului scrie că „autorităţile locale intenţionază să includă stejarul secular din Cajvana într-un circut turistic”. Dar până acum nu a fost inclus? Şi oare lucrul acesta trebuie lăsat în grija autorităţilor locale? Autorităţile centrale (ministerele mediului, pădurilor, culturii, turismului, care-or fi ele) ce fac? Trebuie să vină ceva prinţul Charles pe acolo, ca să stăm să ne mirăm şi să zicem „Vai, Doamne, ce bogăţie avem”?

Acest arbore ar putea fi punctul central al multor evenimente culturale, patriotice, artistice, ştiinţifice, turistice… 

Pe lângă faptul (de prost gust, cum se vede din pozele articolului) că are plantat lângă el un lampadar pentru iluminatul public, sunt curios dacă stejarul este proiectat cu lumină pe timpul nopţii.

Sper să ajung acolo. Îmi doresc.

Reclame