Moda de a terfeli religia şi biserica

Posted on 10 octombrie 2013

0


Despre derapajele clerului se vorbeşte mult în mass-media. Aceste derapaje trebuiesc taxate pentru a nu se repeta şi extinde, denaturând astfel misiunea clericală, rosul religiei şi lucrarea bisericii. Din păcate există o obsesie de a pune pe tapet exemplul negativ ca fiind o imagine a întregii tagme clericale. Această obsesie i-a cuprins şi pe unii bloggeri. Să fie clar, însă, acuz clar obsesia pentru senzaţional, doar pentru ce e murdar şi ruşinos, în rest sunt de acord cu acuzarea precisă a deraăajului unei persoane sau instituţii.
În tot acest context susţin cu tărie că religia, biserica şi clericii nu sunt total compromise, au un rost pozitiv (dovedit) în societate, şi că ar fi de folos să scoatem în evidenţă şi cazurile de lăudat. Sunt multe acţiuni de lăudat ale bisericii, sunt mulţi preoţi excepţionali, dedicaţi misiunii, şi mulţi preoţi „normali” – care nu atrag atenţia, dar care, în anonimat, prin sate mici, la munte, în zone sărace, în sate depopulate şi îmbătrânite îşi fac datoria. Din păcate aceste cazuri nu sunt mediatizate, pentru că, asta e, nu fac audienţă, nu aduc vizualizări, like-uri şi comentarii.
Pe lângă toate acestea, nu se cunoaşte diferenţa dintre termenii „religie” şi „biserică”, se foloseşte un limbaj răutăcios, şi se recurge la generalizări şi teoretizări forţate, vădite de rea intenţie.
Aşa se face că am purtat un dialog cu Arhi, pe blogul lui. Voi posta comentariile mele doar (ajustate puţin). Nu vreau să fiu nici avocat nici acuzator pentru niciuna din părţi, dar de o săptămână Arhi a pornit o campanie de prost gust împotriva bisericii, religiei, împotriva lui Dumnezeu şi a celor care-l slujesc. În opinia lui toţi care cred în Dumnezeu, care au o religie şi care merg la Biserică, sunt „proşti”.
În următoarele postări voi pune comentariile mele.

Reclame