Băile Herculane – hoteluri, agrement, tratament

Posted on 28 septembrie 2013

2


Pentru a merge şi mai departe cu acest demers, ce are ca ţintă prezentarea staţiunii de pe fermecătoarea vale a Cernei, scriu aceste rânduri despre posibilităţile de cazare, agrement şi tratament în Herculane.

Există hotelurile vechi, imense, hoteluri noi, multe pensiuni şi variante de cazare la alte proprietăţi particulare.

Dintre hotelurile din vremea comunismului se remarcă Hotelul Afrodita – tot respectul pentru investitor, Preţ foarte bun, include mic dejun, piscină saună şi jacuzzi. Piscina însă este cu apă normală, rişti să te răceşti, şi dacă te ştii la Herculane ai vrea să fie apă termală.

Dintre pensiuni se distinge Pensiunea Noblesse – lux în adevăratul sens al cuvântului cu un preţ pe măsură, dar care se consideră că nu poate cuprinde şi micul dejun (un aspect pe care-l socotesc de prost gust).

Hotelul Roman – în raport cu preţul pentru o noapte, condiţiile oferite sunt, la această oră, jalnice ( adică aspectul, confortul, camerele renovate sau nerenovate, restaurantul, baza de tratment). În schimb personalul de la baza de tratament este deosebit de amabil. Renovările care se fac sunt lente, nu prea sistematizate, şi mi se pare că sunt cam superficiale, şi mă tem că la final ar cam fi pretenţii de a mări tarifele, ceea ce nu s-ar justifica. Cu toate acestea, acest hotel are câteva plusuri „din naştere”: are la primul nivel vechile băi romane şi austriece, care au fost cuprinse în construcţia hotelului, şi care pot fi vizitate, ba mai mult pot fi folosite într-un pachet special, care include masaj, baie, ceai, împachetare în prosoape.

Baie romana Baie romana, Herculane

Apoi, la baza de tratament există un bazin cu apă sulfuroasă. Mai mult, hotelul are piscină interioară, destul de mare, cu apă termală salină, din izvorul de sub hotel. Piscina este în renovare. Adică s-au realizat pe pereţii interiori, care sunt placţi cu cărămidă, mozaicuri, cu figuri şi motive romane, la fel şi pe paviment în holuri. Acest lucru merită lăudat. Ar mai trebui schimbate neoanele simple cu ceva lustre în stil antic.

Mozaic - piscina de la Hotel RomanMozaic - piscina de la Hotel RomanMozaic pavimentMozaic paviment

Mozaic, piscina interioară

Pe lângă acestea, hotelul atre un bar, la etajul III, foarte frumos, cu o terasă impresionantă.

Terasă bar

În staţiune, există multe alte hoteluri, pensiuni şi vile. Există ştranduri, pe valea Cernei sunt izvoarele termale cu bazinele amenajate de unii localnici, ştrandul de sus, din pădure.

Se pot face trasee pe jos sau cu maşini.

Dacă ajungi aici ai ce face, dar totuşi aşteptăm o schimbare de mentalitate, să nu se mai considere că oricum vine lumea, că-s apele bune. Din păcate aşa s-a distrus acest loc, încât cei mai mulţi turişti de aici sunt bătrâni, pensionari nostalgici, dintre care unii şi-au exprimat încântare că stau la Hotel Roman, unde înainte de 1990 erau cazaţi  în general nemţii, iar la restaurant nu se intra decât la costum.

Reclame