Maria Tănase – 100 de ani de la naştere

Posted on 26 septembrie 2013

0


În ziua care a trecut (25 septembrie) s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Google a marcat acest lucru în modul specific.

S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti. A început totul de jos, dar prin muncă şi prin dăruire a strălucit.

Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile ţării.Un buchet de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicat de Editura Muzicală în 1963 în broșura Cântecele mele – Maria Tănase.

 

Afișul celui din urmă spectacol (iunie 1963).

A fost supranumită Pasărea măiastrăEdith Piaf a României și Regina cântecului popular. În luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a.  În anul 1955 a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit. A fost și agentă a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu

Se stinge din viață pe 22 iunie 1963.

În memoria marii artiste, an de an se desfăşoară la Craiova,ampla manifestare de cultură populară, Festivalul – Concurs al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tanase”, al cărui debut a avut loc în anul 1969, şi care a devenit cea mai importantă rampă de lansare a tinerilor interpreţi de folclor muzical din toată ţara si nu numai. În acest an este programata cea de-a XXII-a editie, în perioada 14 – 19 octombrie.

Reclame