„Turism şi istorie la Băile Herculane”. Prezent şi viitor?

Posted on 20 septembrie 2013

0


În această seară, de la ora 20.30, la Hotel Roman din Băile Herculane, am participat la conferinţa susţinută de domnul Dorin Bălteanu, în care s-a realizat un arc peste timp, prin prezentarea lucrării conferenţiarului, Herculane – Arc peste timp 1896 – 2006, apărută în 2007 la Editura Info.

Autorul, de formaţie inginer electromecanic, deţine un brevet de manager pentru activităţi turistice, acordat de Ministerul Turismului, şi din anul 1999 este şef Birou Marketing în cadrul S.C. Hercules S.A.

Lucrarea este foarte accesibilă, şi prezintă pe scurt istoria staţiunii, insistând pe perioada imperialismului austriac, adunând între coperţi un bogat material fotografic.

Când am văzut afişul şi bileţelele de la restaurantul hotelului, care anunţau conferiţa, am zis că iată, totuşi se face ceva. La conferinţă au participat defapt unii turişti cazaţi în hotel. Patronii hotelului, care erau azi pe aici, n-au fost prezenţi. Mai era prezentă o doamnă, probabil soţia autorului, care vindea volumul. Probabil această conferinţă este prezentată tuturor seriilor de turişti din fiecare hotel, pentru a se vinde cartea, şi nu mă îndoiesc că, şi pentru a le sensibiliza afinităţile culturale şi înclinaţiile intelectuale. Doar că, aceste conferinţe ar trebui susţinute cu invitaţi ca: oficiali ai instituţiilor locale, judeţene şi centrale, reprezentanţi ai agenţiilor de turism, hotelierii din staţiune, patronii de aici, oameni de afaceri, posibili investitori ş.a.

Mă aşteptam ca la final să fie o parte de dialog cu turiştii care au audiat frumoasa prezentare. Să fie întrebaţi de ce vin şi revin aici, dar şi de cât de mulţumiţi sunt de serviciile pe care le primesc pentru banii pe care-i scot din buzunare. Să li se ceară părerea asupra atmosferei din staţiune, din hoteluri, şi asupra a ce ar trebui intervenit.

Demersul autorului – conferenţiar este lăudabil, dar nu ar trebui să rămânem doar la un arc cultural, editorial sau cum vreţi, peste timp, ci să privim locurile acestea cum arată azi, cu ochii larg deschişi. De ce le-am distrus? De ce s-au stors doar bani din hotelurile construite în perioada comunistă? Autorul, prin natura funcţiei ar putea răspunde la astfel de întrebări… Nu e de ajuns să scrii lucrări ştiinţifice, istorice pe care să le vinzi turiştilor, care oricum au venit în staţiune. Trebuie să te întrebi de ce unii nu revin, sau de ce vin atât de puţini, de ce doar cei în vârstă. Din păcate industria ospitalităţii din Băile Herculane se mulţumeşte încă, doar cu un arc peste timp, invocând trecutul glorios, dar orientându-se prea puţin spre prezent şi viitor, spre client, având convingerea în clienţii care vin din vremea programelor sindicale şi ale pensionarilor din perioada comunistă, sau convingerea că aici sunt vechile băi romane şi cele austriece, şi că turiştii oricum vor veni.

Da, ştim cu toţii, izvoarele de aici sunt minunate, sunt o minune de la Dumnezeu. Tocmai de aceea, cei care sunt puşi să lucreze cu apa lor, trebuie să o facă cu cinste şi cu preţuire pentru cel care vine şi dă bani pentru ceea ce este primit în dar…

Reclame