Băile lui Hercules în secolul al XX-lea

Posted on 17 septembrie 2013

1


Ca rezultat al Marii Uniri, Băile Herculane intră la 1 iunie 1919 sub administrare românească. După această dată se lucrează la izvoare, se lărgesc bazinele de răcire, se introduce încălzirea cu teracote şi apa curentă în camerele din hoteluri, Se iniţiază metode diverse de tratament şi recuperare, se marchează trasee pentru drumeţii. În 1939 se construieşte Hotelul Cerna şi se asfaltează drumul până la gară.

Între cele două războaie mondiale se intensifică crcetare ştiinţifică a apelor de la diversele izvoare din staţiune.

În perioada mult blamată a comunismului staţiunea s-a dezvolat şi modenizat. Unii acuză o modernizare forţată şi inadecvată acestei zone şi arhitecturii baroce, hotelurile tip bloc stricând unitatea arhitecturală. Sunt de acord parţial, pentru că hotelurile comuniste nu au fost ridicate în iteriorul complexului imperial austriac, ci înainte şi după acesta. Apoi, cred că toţi ştim că în timpul comunismului se mergea în staţiuni la scară largă, prin sindicate mai ales. Aşadar, nu ştiu câte pensiuni şi hoteluri cu aritectură adecvată muntelui ar fi încăput atâţia turişti şi mai ales unde ar fi încăput clădirile acestea.

Aşa se face că există câteva hoteluri impresionante, unele cu peste 15 etaje, cocoţate pe lângă stâncile uriaşe, sau cazul Hotelului Roman, care are o parte a construcţiei peste şosea.

Mie îmi place să stau la etajul 9, şi să văd muntele pe la jumătate, să concurez oarecum cu el, şi să scriu pe blog.

 

Hotel Roman, valea Cernei, Băile Herculane

Hotel Roman, valea Cernei, Băile Herculane

 

Reclame