Băile lui Hercules sub imperialismul roman

Posted on 16 septembrie 2013

0


Pe valea Cernei, în zona Banatului Montan, există un loc mirific care i-a fascinat de peste 2000 de ani atât pe localnici cât şi pe toţi acei străini, care în 2000 de ani au trecut pe aici. Este vorba de staţiunea Băile Herculane, din Parcul National Valea Cernei-Domogled, judeţul Caraş-Severin. La o altitudine de 160 de metri şi situată pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, Băile Herculane beneficiază de un climat deosebit de agreabil, cu influenţe mediteraneene. Dar bogăţia adevărată de aici o constituie izvoarele cu ape minerale izotermale şi hipertermale (38-60°C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziţii chimice:

-sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;

-clorurate, sodice, calcice;

-oligominerale.

Aşa se face că locurile acestea i-au fascinat pe toţi, localnici, romani, austrieci, nemţi, maghiari, pe cei care în decursul istoriei ne-au fost oaspeţi, şi care au cunoscut puterea tămăduitoare a apelor sfinte ale lui Hercules, cum le-au catalogat romanii, numind acest loc „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”. Se pare că băile romane de aici au fost fondate de împăratul Traian,

Când au ajuns în aceste locuri, romanii au fost impresionaţi de crestele munţilor, şi-au adăpat caii din apa rece a Cernei, iar eu s-au îmbăiat în izvoarele fierbinţi care se vărsau în râu. Fascinaţi, romanii au realizat primele lucrări de sistematizare. Din timpul lor au ramas numeroase vestigii : apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare.

Atestarea documentară o găsim pe o tabulă votivă din Băi (imaginea de mai jos), şi care constituie certificatul de naştere al staţiunii: « Zeilor si divinităţilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimişi ca delegaţi romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevătămaţi, au ridicat acest prinos de recunoştiinţă… ».

Băile construite de romani la izvoarele găsite la daci au fost puse sub protecţia lui Hercules, zeul puterii şi al izvoarelor calde.

Pe aceste locuri calc, şi în aceste ape mă scald şi eu zilele acestea, aşa că voi mai scrie despre acest subiect.

Reclame