Patriarhul Rusiei în Republica Moldova

Posted on 7 septembrie 2013

0


Patriarhul Kiril vine în Republica Moldova pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Chişinău, sub jurisdicţia Patriarhiei Rusiei, o eparhie rusească impusă peste credincioşii moldoveni. Această eparhie a fost una din căile de rusificare a spaţiului basarabean. Moldova a fost împânzită de clerici ruşi, călugări şi cărţi ruseşti. Să nu mai vorbim de ierarhii-ofiţeri promovaţi în timp.

Vizita începe la Chişinău şi se continuă la … Tiraspol. Frumos, nu?

Patriarhul Kiril joacă mână-n mână cu Putin. Nu e nicio problemă, dar din păcate lasă imperialismul specific rusesc să se manifeste şi în politica sa bisericească.

Nu greşeşte mergând la Tiraspol. Din contră, acolo ar trebui să meargă de la început şi să viziteze Transnistria ( ca să fim corecţi ), şi atât.

Patriarhul Daniel a reînfiinţat trei eparhii în cadrul Mitropoliei Moldovei ( înfiinţată după 1990 ). O iniţiativă curajoasă, neînghiţită de Kiril, dar care arată viziune. Prin Biserica Ortodoxă, românii din afara graniţelor sunt ţinuţi uniţi, atât cei plecaţi din ţară, cât şi cei care au rămas în afara graniţelor. Din păcate statul român nu face ceea ce reuşeşte Biserica Ortodoxă să facă pentru românii din Banatul sârbesc, din Ungaria, din Basarabia, din America, Italia, Spania… Nici n-ar fi o problemă, dar atunci să conlucreze statul cu biserica. Să recunoaştem că Biserica Ortodoxă e Biserica Naţiunii noastre. Se pot da multe contra argumente prin exemple negative, lucruri urâte, derapaje ale unor clerici (asta se poate face cu orice cult), dar Biserica Ortodoxă îi ţine români pe cei din străinătate, pe când ştim bine că alte culte îi „americanizează” sau „italienizează” şi pe cei din ţară. Îmi plac mult transmisiunile tv de la slujbele catolice, dar mă irită felul de a vorbi, ritmul italienesc al propoziţiilor, când vorbesc episcopii, clericii şi teologii români catolici sau greco-catolici. La fel şi în cazul neoprotestanţilor români (baptişti, penticostali) – predică într-o limbă română intonată de parcă au învăţat întâi engleza. E şi puţin snobism în asta.

Reclame