Siria. Război sau pace?

Posted on 4 septembrie 2013

0


Pace cu cine? N-au declarat război nimănui.

Tocmai de aici reţinerea statelor care promiteau intervenţia în Siria.

România, prin preşedintele ei a anunţat rezervă, reţinere şi că dacă totuşi se va acţiona, îşi va susţine aliaţii. Băsescu a explicat că nu se pune problema să fie consultat şi nici ca să fim în prima linie, pentru că se doreşte o intervenţie chirurgicală.

Antonescu. Vrea să arate că e bun de preşedinte. Anunţă sus şi tare că vom fi în prima linie. Mai mult, suntem atât de tari, încât cere intervenţie imediată. Păcat că nu s-a născut femeie. Regretăm şi noi, alături de el, aşa cum le îmbărbăta pe femeile liberale, săptămâna trecută.

Totuşi, ce urmează?

Israelul se încoardă testând rachete în Mediterana, în colaborare cu SUA.

Siria ameninţă că Orientul Mijlociu va exploda.

Turcia vrea să se consolideze ca putere zonală, insistând pe intervenţie directă, inclusiv terestră.

Rusia cere respectarea statului sirian şi ameninţă acuzând o eventuală intervenţie.

Variante:

Siria se calmează, puterea negociază cu opoziţia – puţin probabil.

Se intervine de către SUA şi aliaţi, Siria primeşte ajutor de la Israel şi mascat de la ruşi – iese foc de artificii, cad scântei peste Israel.

Se intervine doar pentru a speria, se arată pisica – se agită toţi actorii mari, dar se caută o soluţie de calmare a spiritelor. Cam aici înclin eu. Să nu uităm că Siria nu a atacat alt stat.

Poate fi şi grav de tot. Să fie foc de artificii peste toată zona (Orient mijlociu, Europa de sud-est, valuri prin Mediterana). Sunt multe grupări care aşteaptă să-şi consume muniţia din jucăriile traficate în ultimele decenii. Şi pe jucăriile adunate de cei de pe acolo, scrie ba în rusă , ba în engleză, poate chiar şi în româneşte,

Totuşi, urmează ceva în următoarele 48 de ore, zic eu. Nu degeaba a anunţat Băsescu, tocmai acum, că e stresat de prezenţa românilor în Siria şi că e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români.

Mâine sau poimâine. Eu aşa anticipez.

Reclame